De voordelen van in hetzelfde bed slapen als je partner

Misschien denk je: In hetzelfde bed slapen als je partner dat is toch heel normaal?. Dat klopt, alleen apart slapen is nu ook meer sociaal geaccepteerd dan vroeger. Want sommige partners hebben namelijk een betere nachtrust wanneer ze niet in hetzelfde bed slapen. Maar er zijn ook veel koppels die twijfelen over wat beter is voor de relatie: apart slapen, of samen slapen. Het is daarom belangrijk om goed te praten met je partner over jullie slaapgelegenheid. We zetten voor jullie graag de voordelen van samen slapen op een rijtje en daarbij hebben we ook bijpassende tips die je nachtrust en ook je relatie verbeteren.

Samen slapen verbetert de remslaap

Wanneer je slaapt, ga je door vier verschillende slaapfasen heen. Pas bij fase 3 en fase 4 raak je in diepe slaap, deze duurt ongeveer 30 minuten. Daarna ga je weer door fase 1 en fase 2 heen, uiteindelijk is je lichaam in remslaap. Remslaap is het belangrijkst tijdens je nachtrust. Het is vitaal voor je gezondheid dat je remslaap niet verstoord wordt, want remslaap zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat je diep slaapt. 

Wanneer je rem slaap verstoord wordt door bijvoorbeeld stress, dan heeft dit een negatieve invloed op je gezondheid. Als je samen in hetzelfde bed slaapt, is er een lager risico dat je remslaap verstoord wordt. Je voelt je namelijk veiliger en bent ook meer ontspannen. In het dagelijkse leven kun je dit verschil merken doordat je socialer, energieker en minder gestrest bent.

Hoe sterker de relatie, hoe beter de nachtrust

De hoeveelheid uren die je per nacht slaapt kan positief beïnvloed worden door een sterke band met je partner. Je slaappatroon loopt namelijk gedeeltelijke synchroon met die van je partner als bepaalde relatie kenmerken solide zijn. Relatie kenmerken zoals een sterke emotionele band en vertrouwen in elkaar zijn erg belangrijk.

Houd de warmte binnen door samen te slapen

Warmte is een belangrijk element voor een goede nachtrust. Wanneer je alleen slaapt, heeft je lichaam meer moeite om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Samen lukt het beter om de lichaamstemperatuur op een goede hoogte te houden. Hiervoor is het belangrijk dat je een fijn dekbed en dekbedovertrek hebt. 

Als je samen een dekbed kan delen dan is dat mooi meegenomen. Maar voor sommige koppels is samen een dekbed delen niet ideaal. Bijvoorbeeld als iemand heel veel beweegt. Het beste formaat is dan 200×200. Dit is een dekbed voor een persoon. Dit formaat zorgt ervoor dat je alsnog lekker naast elkaar kan liggen. Maar dat je ook goed slaapt en uitgerust op staat. Je kunt een dekbedovertrek 200×200 van Cinderella online bestellen.

Bewegen is gezond

Bewegen jij en je partner veel tijdens het slapen? Dit is niet de reden voor een slechte nachtrust. Een recent onderzoek van koppels die samen slapen stelt dat veel bewegen tijdens de nachtrust geen invloed heeft op de slaapkwaliteit. Ondanks dat jij en je partner veel bewegen, blijven de hersenen rustig.