DIY je eigen kaarsen

candles tea lights
Photo by Pixabay on Pexels.com

Kaarsen zijn dé sfeermakers in huis. Je kunt ook nooit genoeg kaarsen hebben, maar hoe leuk is het om ze zelf te maken? Wanneer je graag zelf aan de slag wilt met het maken van kaarsen, maar je weet niet precies waar je moet beginnen, dan is deze blog geschikt voor jou. Na het lezen van deze blog ben jij helemaal klaar om jouw eigen kaarsen collectie te creëren.

De benodigdheden

Om te beginnen met wat heb je nodig? Om kaarsen te kunnen maken heb je natuurlijk kaars wax nodig en lonten. Daarnaast zijn twee pannetje en een hittebron handig. Om de gesmolten wax in de juiste vorm te gieten heb je een potje of een mal nodig. En als laatste is een lonthouder, waarmee de lont rechtop blijft staan, ook niet geheel overbodig. Optionele benodigdheden zijn: een thermometer, een RVS schenkkan, geurolie en kleurchips.

Ready.. steady.. go!

Oké, nu kan het echte werk beginnen. Plaats de lont met het ronde kantje op de bodem van de vorm waar je jouw kaars in gaat schenken. Je wil natuurlijk dat de lont in het midden van de kaars staat. Om ervoor te zorgen dat de lont op zijn plek blijft tijdens het maak proces, leg je een lang voorwerp dwars over het potje of je mal. Je kan bijvoorbeeld twee saté prikkers of rietjes aan elkaar maken en de lont hier tussen klemmen.

De volgende stap is het berekenen van de juiste hoeveelheid kaarsen wax. Het magische getal voor het berekenen van de benodigde hoeveelheid wax die je nodig hebt is 0.84. Bepaal als eerste hoeveel ml vloeistof er in de pot of de mal gaat. Nu komt wax echter niet in een vloeibare vorm en wordt het per gram verkocht. Voor de juiste hoeveelheid gram wax doe je het aantal ml dat in de pot of mal past keer 0.84. 

Voor het smelten van de wax heb je een au bain-marie constructie nodig. Dit betekent dat de hittebron niet direct in contact mag komen met de pan of de kom waar de wax in wordt gesmolten. Zet daarom een grotere pan met kokend water op het vuur zet boven op deze pan een grotere pan met kokend water. Laat de wax smelten en schenk deze vervolgens voorzichtig in de mal. Houd voor de zekerheid nog een beetje wax over. Dit in het geval je te maken krijgt met sinkholes in de kaars.

Je interieur opknappen door middel van een nieuwe vloer?

Voor mooie tijdloze vloeren breng je een bezoekje Stilefloors.nl.