Een inleiding tot de verschillende soorten Yucca planten

green leaf plant
Photo by Melanie Wupperman on Pexels.com

Yucca planten behoren tot de meest populaire kamerplanten en buitenplanten. Dit komt omdat ze winterhard zijn, gemakkelijk te verzorgen en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Als je enkele Yucca planten aan jouw collectie wilt toevoegen, moet je vertrouwd raken met alle verschillende soorten die beschikbaar zijn. Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten Yucca’s en enkele tips om ze goed te verzorgen. 

Yucca elephantipes

Het meest voorkomende type Yucca is de Yucca elephantipes (ook bekend als doornloze yuca). Dit type Yucca is herkenbaar aan zijn lange stamachtige stengel die tot 10 meter hoog wordt, en zijn lange scherpe bladeren die op zwaarden lijken. Deze planten produceren tijdens de zomermaanden trossen witte bloemen op hun stengels. 

Yucca filamentosa

Een ander type Yucca plant is de adams naald (Yucca filamentosa). De naam komt van de dunne, draadvormige bladeren die een dichte cluster rond de stengel vormen. De adams naald produceert in het voorjaar witte klokvormige bloemen en kan een hoogte van 1 tot 3 meter bereiken. 

Yucca brevifolia

Een meer populaire Yucca plant is de Joshua Tree (Yucca brevifolia). Dit type heeft een kortere stam dan andere variëteiten, maar kan toch een hoogte van 1 tot 2 meter bereiken. Hij heeft ook stijve zwaardvormige bladeren die een kroon vormen op de top van de stam en produceert roomwitte klokvormige bloemen in het voorjaar.  

Yucca’s verzorgen 

Yucca’s zijn relatief onderhoudsarm – ze hoeven alleen af en toe water te geven en gesnoeid te worden! Geef de yucca’s alleen water als de grond droog aanvoelt of als de bladeren beginnen te verwelken – te veel water geven kan wortelrot of andere ziekten veroorzaken. Af en toe snoeien is ook nodig om te voorkomen dat je plant uit de hand loopt – snoei dode bladeren of stengels gewoon weg met een scherpe schaar. Het is niet altijd nodig om je yucca’s te bemesten, maar als je dat toch doet, zorg er dan voor dat je een uitgebalanceerde meststof gebruikt die speciaal voor cactussen en vetplanten is ontwikkeld (zoals Miracle Gro Cactus Plant Food). Bovendien moet je je planten beschermen tegen extreme temperaturen – hoewel yucca’s bestand zijn tegen zowel warme als koude weersomstandigheden, zullen temperaturen onder 25 graden Fahrenheit ze ernstig beschadigen! Houd er tenslotte rekening mee dat yucca’s veel zonlicht nodig hebben, dus zorg ervoor dat je ze in de buurt van ramen of buiten zet, waar ze de hele dag door voldoende licht krijgen!