Houten vloer beschermen tegen vocht

brown wooden floor
Photo by Pixabay on Pexels.com

Een houten vloer is een sfeervolle en warme manier om je vloer te bedekken. Helaas schrikt het onderhoud wat een houten vloer nodig heeft toch veel mensen af. Echter, wanneer je de houten vloer waterdicht maakt, maak je het leven met een mooie houten vloer een stukje makkelijker! In dit artikel leggen we je uit waarom je een houten vloer waterdicht of waterbestendig moet maken.

Waterdicht versus waterbestendig

Het is belangrijk om te weten dat waterdicht en waterbestendig twee verschillende termen zijn. Een houten vloer is over het algemeen al bewerkt om waterbestendig te zijn. Een waterbestendige vloer kan tegen een aantal druppels vocht, de gradatie van waterbestendigheid verschilt hier in enorm. Een waterdichte vloer is compleet waterdicht en kan zelfs tegen een plasje vocht. Vraag je dus eerst af in hoeverre je de hele vloer waterdicht wil hebben of dat waterbestendig genoeg is.

Vocht trekt niet in

Bij een waterdichte vloer trekt er geen vocht in het hout. Hierdoor wordt het schoonmaken van de vloer erg makkelijk omdat je vlekken gemakkelijk schoon veegt. Bovendien kun je een waterdichte houten vloer ook gemakkelijker dweilen.

Hoe wordt een houten vloer waterdicht of waterbestendig gemaakt?

Een nieuwe houten vloer wordt meteen na het leggen behandeld, omdat deze nog niet gebruikt is is er maar een minimale voorbereiding nodig. Een vloer die al even in gebruik is, moet eerst goed worden opgeschuurd. Hiermee worden de gebruikerssporen weggewerkt en lijkt je vloer weer als nieuw. Daarna wordt de vloer behandeld met een speciale coating.

Je kunt kiezen voor olie, beits, lak, een twee componenten-coating of een nanocoating.

  • Olie is budgetvriendelijk, maar moet je regelmatig opnieuw aanbrengen.
  • Met beits kun je een andere tint aan het hout geven, maar is niet geschikt voor zware waterbelasting.
  • Lak biedt een extra gradatie aan bescherming en hoef je minder vaak toe te passen, echter is lak wel duurder.
  • Een twee componenten transparante coating is de meest waterdichte oplossing die ook meteen de duurste oplossing is. Een houten vloer met deze coating is nog steeds niet geschikt voor een inloopdouche of douchewand!
  • Nano coating beschermt je houten vloer en kun je gemakkelijk zelf aanbrengen. Deze coating maakt het hout echter alleen waterbestendig en moet je regelmatig opnieuw aanbrengen.

Verder onderhoud

Een houten vloer heeft altijd iets meer onderhoud nodig dan een vloer van kunststof. Je kunt je vloer het beste eens in de zoveel tijd laten opschuren en behandelen. Door het onderhoud netjes bij te houden hoef je niet binnen een paar jaar weer een nieuwe vloer. Daarnaast wordt een vloer die een langere tijd niet behandeld is ruw. Een ruwe houten vloer houdt meer vuil, stof en dierenharen vast waardoor het schoonmaken lastiger wordt. Je vloer gaat dus langer mee en is gemakkelijker te onderhouden door hem regelmatig op te schuren en met waterdichte coating te behandelen.