Rebounders gebruiken tijdens een voetbaltraining; why’s and how’s?

adidas ball game grass
Photo by Pixabay on Pexels.com

Een potje voetballen is voor een groot deel van Nederland vaste prik in het weekend en die voetbalwedstrijdjes gaan natuurlijk hand in hand met de doordeweekse trainingen. Hoewel niet elke voetbalspeler even fan is van een training als van de wedstrijd zelf, zijn er natuurlijk een hoop manieren om jouw team over de streep te trekken en het de training als trainer ontzettend leuk én leerzaam te maken! Eén van die oplossingen? Het gebruiken van rebounders (zoals bijvoorbeeld van soccerconcepts.nl)! Rebounders zijn leuk doch leerzaam en zullen een voetbaltraining al snel een stukje leuker maken. Maar hoe je deze nou precies in zet? Lees snel met ons mee!

Wat is een rebounder?

Een rebounder kan worden gezien als een staande trampoline. Door de veren die in een rebounder zijn geplaatst, kan er een bal op worden aangespeeld en weer terugkaatsen. Zo kan je een rebounder in zetten als medespeler en deze zien als ‘overpassen’, maar je kan een rebounder ook gebruiken om een bal juist zo aan te spelen dat deze in een geheel andere hoek terechtkomt; perfect voor tactische oefeningen. Doordat de hoek waarin de bal terugkomt soms onverwachts kan zijn, dragen rebounders ook bij aan het oefenen op snelheid van de spelers! 

Oefeningen met een rebounder

Wanneer je er inderdaad voor kiest om een rebounder te gebruiken om de trainingen voor jouw elftal een stukje leuker te maken, heb je eindeloos veel keuze in verschillende oefeningen. De meest voorkomende? Lees met ons mee! 

Passen en aannemen; zet de rebounder in een hoek van 90 graden, zodat deze recht voor de speler staat. Op deze manier kan een speler oefenen op het strak passen en aannemen van de bal! Hoe dichter de speler op de rebounder staat, hoe gemakkelijker de oefening; wil je iets meer uitdaging? Laat de spelers dan op een wat langere afstand gebruik maken van de rebounder! 

Aanname van hoge ballen; zet de rebounder in een schuine hoek en laat de spelers van het team hier op passen. Doordat de rebounder schuin staat, zal de bal met een boogje worden teruggespeeld door de rebounder. Hiermee kan een speler oefenen op het aannemen van hoge ballen, in plaats van ballen die over de grond of laag terug komen. 

Beter leren keepen; door schuin op de rebounder in te spelen, zal de bal ook schuin terugkomen. Voor keepers is dit een perfecte manier om te oefenen met duiken en het tegenhouden van ballen uit een ‘onverwachte hoek’. Hoe schuiner je de bal aanspeelt, hoe schuiner de bal aankomt die tegengehouden dient te worden!