Simpele tips om geld te besparen

person putting coin in a piggy bank
Photo by maitree rimthong on Pexels.com

Veel producten zijn de afgelopen tijd een stuk duurder geworden. Daarnaast zijn de prijzen van huurhuizen en andere kostenposten toegenomen. Daarom is het goed om te kijken waarop jij kan besparen. Zo vermijd je het maken van onnodige kosten en kun je dit geld aan andere dingen uitgeven.

Alternatief vervoer

Brandstof is natuurlijk ontzettend kostbaar. Door vaker te kiezen voor samen rijden, fietsen of ergens naar toe lopen, kun je een hoop geld besparen. Voor grote afstanden is carpoolen vaak een goedkope optie. Daarnaast zijn er ook voordeelabonnementen voor het openbaar vervoer. Door de kosten van de auto (afschrijving) en de benzine naast de kosten voor een openbaar vervoer abonnement te leggen, kun je bepalen wat financieel gezien het meest gunstig is. Daarnaast kun je wellicht bepaalde zakelijke afspraken via teams of d.m.v. een ander online medium houden. Dit scheelt zowel tijd als geld.

Stookkosten besparen

Met name in oude huizen is het moeilijk om het huis warm te houden. Door slechte isolatie en gedateerd materiaal is er veel sprake van tocht en verdwijnt de warmte snel uit jouw huis. Door goede isolatie bespaar je een hoop kosten. Dit is echter wel een grote investering. Het verduurzamen en isoleren van muren, ramen etc. is een duur grapje. Wanneer je een tijdelijke, goedkopere oplossing zoekt, is isolatiefolie een snelle en makkelijke oplossing. Ook het altijd dicht houden van alle deuren is een super eenvoudige én effectieve oplossing. Tot slot is korter douchen natuurlijk ook een goede oplossing.

Budgetvriendelijke vakanties

Door enige tijd te investeren in het vinden van goedkope opties kun je bij vakanties boeken een hoop geld besparen. Het kiezen voor een goedkopere bestemming – zoals een land in Oost Europa – of een goedkope reis – in de buurt van Nederland – zorgt ervoor dat je een hoop minder geld hoeft uit te geven. Daarnaast is de periode waarin je reist bepalend voor de prijs. Kies je voor het dure hoogseizoen of toch voor het goedkopere voor- of najaar? Tot slot zijn aanbiedingen ook goed om in de gaten te houden. Zo kan je gemakkelijk kosten besparen wanneer je kiest voor een hotel aanbieding. Ook tijdens de vakantie zelf kun je kosten besparen. Check van tevoren of er aanbiedingen of kortingen zijn op museumkaartjes of op kaartjes voor andere evenementen. Verder kun je Google, TripAdvisor of andere websites raadplegen voor lokale, goedkope restaurants.

Goedkopere boodschappen

Hoewel etenswaren ontzettend duur zijn geworden zijn er gelukkig nog een aantal tips om met een kleiner budget toch genoeg producten te kunnen kopen. Allereerst is de ‘too good to go’ box een uitkomst. Hierin zitten producten die horeca ondernemingen, supermarkten, bakkers of slagers niet meer kunnen verkopen maar niet weg willen gooien. Dit is gunstig voor jouw portemonnee en draagt bij aan het verminderen van voedselverspilling! Ook zijn er veel boerderijen die hun producten aan de weg of bij een eigen winkel verkopen. Deze producten zijn vaak een stuk beter geprijsd en zijn super lokaal. Hiermee steun je de boer en weet je ook precies waar ze vandaan komen.