Verf sneller laten drogen: kan dat?

multicolored paint drippings
Photo by Alexander Grey on Pexels.com

Niemand heeft zin om lang te hoeven wachten op het opdrogen van verf. Het liefst begin je na het verven gelijk weer opnieuw of ruim je de boel lekker op. De vraag is alleen: kan je verf sneller laten drogen?

Op deze vraag gaan wij in dit artikel een antwoord formuleren. Zo kun jij straks genieten van extra snel opdrogende verf en ben je misschien nog sneller klaar met je schilderwerk dan je had verwacht!

Met wat voor verf heb je te maken?

Er zijn veel verschillende soorten verf tegenwoordig. De verf die wordt gebruikt op kozijnen, hout of huizen is vaak watergedragen of terpentinegedragen verf. Tussen deze twee zit wel een verschil in opdrogen en verven.

Watergedragen verf heeft namelijk langer de tijd nodig om volledig op te drogen. Dit kan soms wel langer dan een week duren. In het geval van terpentinegedragen verf is dat weer een stuk korter en kun je vaak na 2 dagen al een nieuwe laag aanbrengen.

Echter zijn in beide gevallen de opdroogsnelheden afhankelijk van meerdere omstandigheden. Dit wil dus zeggen dat verf laten drogen niet per se altijd een vaste tijd hoeft te duren.

Wat van invloed is op de opdraagsnelheid van verf?

Als je ervoor wilt zorgen dat verf sneller opdroogt, dan zijn er enkele factoren waar je rekening mee kunt houden. Dit wil zeggen dat je weldegelijk invloed kunt uitoefenen op de opdroogsnelheid van verf.

Temperatuur

Het gene wat van eerst van invloed is op de opdroogsnelheid van verf, is temperatuur. Wanneer je de temperatuur onder de 25 graden en boven de 15 graden weet te houden profiteer je van de beste droogsnelheden.

Dit komt namelijk omdat verf bij hitte sneller droogt, omdat de vochtigheid dan afneemt.

Luchtvochtigheid

We noemde het al even, maar luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in de droogsnelheid van verf. Wanneer er namelijk een hoge luchtvochtigheid is blijft verf zelf ook vochtig.

Het kan dan niet goed opdrogen omdat de vocht in de lucht ervoor zorgt dat de vocht in de verf nergens heen kan. Is de luchtvochtigheid nu laag, dan kan de vocht in de verf makkelijk verdampen en zo sneller opdrogen.

Laagdikte

Wat ook een rol speelt bij het opdrogen van verf is de laagdikte van de verf. Dit kan je misschien wel bekent voorkomen, maar wanneer je een dikke laag verf aanbrengt duurt het langer voor het opdroogt dan bij een dunne laag.

Dit is om de simpele reden dat verf nu eenmaal langer nodig heeft om op te drogen als er een grotere massa aanwezig is.

Type kwast of roller

Naast factoren die bepalen hoe goed verf kan drogen is de type kwast of roller ook belangrijk. Dit heeft dan vooral weer te maken met de aanbreng van verf. De ene kwast brengt namelijk beter dunnere laagjes aan dan de andere.

Een foamroller zorgt ervoor dat je secuur kunt verven en dunne laagjes aan kunt brengen. Met een vachtroller krijg je juiste dikkere lagen die langer duren om op te drogen.

Hier kun je dus ook een verschil mee maken en is van belang voor het verfwerk.

Dit zijn dus de 4 belangrijkste factoren die een rol spelen in het opdrogen van verf. Verderop in het artikel leggen we uit hoe je met deze factoren ervoor kunt zorgen dat verf sneller opdroogt. Want ja, verf kan sneller opdrogen.

De manieren om verf daadwerkelijk sneller te laten drogen

In het geval van het sneller laten opdrogen van verf zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen.

Controleren van de temperatuur

Het eerste wat je kunt doen is de temperatuur tussen de 15 en 25 graden zien te krijgen. Dit kan je doen door ramen dicht te doen of juist open om de temperatuur te controleren. Ook kun je ervoor kiezen om met de verwarming de temperatuur te controleren.

Dit maakt namelijk dat je de optimale temperatuur bereikt om verf mee te laten drogen. Een dramatische maatregel is het gebruiken van heaters of föhns, maar hiermee maak je kans op druppels in je schilderwerk.

Minder vochtigheid creëren

Het liefst wil je dat een ruimte of verfwerk zich in een zo min mogelijk vochtige omgeving bevindt. Op deze manier kan verf namelijk het beste en snelste drogen. Temperatuur verhogen speelt hier een grote rol in aangezien je hiermee de vochtigheid uit de lucht haalt.

Dit kun je doen met de bovengenoemde technieken, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen.

Om te beginnen wil je sowieso niet gaan verven wanneer het de dagen erna erg vochtig is en/of veel regent. Dit geldt natuurlijk vooral voor buitenwerk, maar is zeker iets om rekening mee te houden.

Daarnaast kun je in vochtige ruimtes minder vochtigheid creëren door ramen open te zetten en goed te ventileren. Door dit te doen zal namelijk de vocht uit de ruimte trekken en afnemen.

De juiste verflaag aanbrengen

Wat zeker niet over het hoofd gezien mag worden, is het aanbrengen van een juiste verflaag. Dit houdt in dat je geen dikke laag aanbrengt wat erg lang duurt voordat het is opgedroogd en vaak minder mooi resultaat oplevert.

In plaats daarvan wil je dunne laagjes aanbrengen, hierdoor kan de verf sneller drogen en is het resultaat ook beter. Hoe dikker de laag hoe langer de verf nat blijft en niet volledig droog is.

Daarnaast kan het helpen om met het juiste materiaal te verven. Een kwast of vachtroller zorgen vaak voor dikkere lagen die dus langer duren om op te drogen. Met een foamroller heb je meestal dunnere en fijne lagen.

Op deze manier kun je dus secuurder verven en droogt het dus ook nog eens sneller op.

Er zijn dus weldegelijk manieren om verf sneller te laten drogen. Het meeste heeft te maken met temperatuur, vochtigheid en laagdikte. Als je dit optimaliseert kun je al veel tijd afsnoepen van het opdrogen!