Verschil dubbel glas en hr++

blue glass building
Photo by Konstantin Olsen on Pexels.com

Als je aan de slag gaat met dubbel glas voor je nieuwe huis of wellicht als aannemer, is het goed om te weten wat het verschil is tussen dubbel glas en hr++. Om je goed op weg te helpen hebben wij hieronder een uitgebreide uitleg over het verschil tussen beide soorten.

Wil jij nu dus duidelijk weten wat het exacte verschil is tussen dubbel glas en hr++? Lees dan snel verder voor alle informatie en de uitleg!

Wat is dubbel glas?

Onder het begrip dubbel glas verstaan we letterlijk 2 glazen. Bij ramen wil dat zeggen dat een ruit bestaat uit 2 glazen met daartussen niks. Waar vroeger voor ramen en ruiten voornamelijk een glasplaat werd gebruikt is tegenwoordig dubbel glas gebruikelijker.

Dit is vooral omdat met dubbel glas er minder warmte uit een huis ontsnapt. Het gevolg hiervan is dat je lagere energiekosten hebt en je huis ook beter kunt verwarmen. Al met al ben je dus ook nog eens goedkoper uit. Dit maakt dat dubbel glas de standaard is geworden.

Verder zit er tussen het dubbel glas enkel lucht, maar zorgt het dus wel voor extra goede isolatie. Een vrij eenvoudig maar effectief concept wat al jaren wordt toegepast.

En wat is hr++ glas dan?

Waar veel mensen denken dat ze te maken hebben met dubbel glas in hun ramen, blijkt dat voornamelijk hr++ glas te zijn. Dit lijkt erg op dubbel glas, maar er zit weldegelijk een groot verschil tussen de twee soorten.

Met dubbel glas heb je enkel 2 glazen en bij hr++ glas heb je ook te maken met coating en isolerend gas. Dit houd in dat de coating ervoor zorgt dat warmte slechter kan ontsnappen uit een huis of ruimte.

Hierbij wordt namelijk het glas extra goed afgesloten zodat er geen warmte kan ontsnappen bij de aansluiting.

Daarbij komt dat het isolerende gas tussen de 2 glazen ook nog eens warmte tegenhoud en zo ervoor zorgt dat je huis verwarmt blijft. Op deze manier zijn er dus twee verschillende technieken die je huis nog beter isoleren dan bij dubbel glas.

Dubbel glas en hr++ glas lijken visueel dus wel erg op elkaar, maar verschillen qua techniek toch vrij veel. Dus als je op zoek bent naar energiebesparing en goede isolatie, is hr++ glas de juiste keuze!

Het kostenplaatje, wat zijn daar de verschillen van?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat hr++ glas qua aanschafprijs wat hoger uitvalt dan dubbel glas. Dit is voornamelijk te danken aan de technieken die worden gebruikt voor het isolerend maken van het glas.

Wel is het zo dat je door hr++ glas je huis beter isoleert en je zo bespaart op energiekosten. Uit berekeningen van de Milieu Centrale is gebleken dat je dankzij hr++ glas maandelijks gemiddeld €200 bespaart ten opzichten van dubbel glas.

Op jaarbasis tikt dit zeker aan en bespaar je al gauw €200. Wel betaal je daar bij het plaatsen van hr++ glas gemiddeld €3.800 bruto en €2.500 netto voor. Echter heb je na een paar jaar de investering dubbel en dwars terugverdiend en geniet je van betere isolatie.

Hr++ glas is dus niet alleen qua techniek en duurzaamheid beter, maar is kostentechnisch ook zeker geen verkeerde keuze.

Waar je op moet letten bij het gebruiken of kiezen van glassoort

We hebben natuurlijk nu al enkele verschillen tussen dubbel glas en hr++ glas besproken en bekeken. Echter is het zo dat je per situatie moet kijken naar welk glas het beste past bij het huis of raam.

Het kan namelijk best zo zijn dat kosten technisch dubbel glas op het moment van plaatsen weer voordeliger is dan hr++ glas. In de meeste gevallen is hr++ echter wel de beste keuze, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Daarnaast heb je tegenwoordig ook nog triple glas wat nog beter isoleert en warmte in je huis houdt. Wellicht is het goed om ook daar eens naar te kijken, zodat je precies weet wat je hebt aan welk soort glas.

De kracht van triple glas

Net als bij hr++ glas is triple glas net weer wat beter dan de optie daaronder. Triple glas is namelijk net weer wat duurzamer en effectiever dan hr++ glas. Verder zit het natuurlijk in de naam wat je precies kunt verwachten en kun je er dus echt vanuit gaan dat het goed isoleert.

Ook het kostenplaatje is weer wat rooskleuriger en misschien zelfs verassend voordelig. Het is namelijk zo dat je met triple glas jaarlijks zo’n €275 bespaart op energiekosten ten opzichten van dubbel glas.

Bovendien is het dankzij het duurzame karakter ook nog erg subsidie gevoelig. Daardoor betaal je in plaats van gemiddeld €12.000 nu €8.400. Natuurlijk is dit alsnog een fors prijskaartje, maar daar tegenover staan wel lage energiekosten.

Waar kies je nu voor?

De keuze is reuze en voor elke optie valt wel wat te zeggen. Bij het maken van je keuze is het dan ook belangrijk dat je voor jezelf vaststelt wat je belangrijk vindt.

Wil je bijvoorbeeld nu erg op de kosten besparen en over een langere periode de kosten uitsmeren? Of wil je juist over een paar jaar voordeliger uit zijn en nu wat extra betalen?

Dit zijn keuzes die je zult moeten maken. Daarnaast kun je nog kijken naar wat het beste past bij je huis of ruimte of welke mogelijkheden er zijn bij een aannemer.

Alles bij elkaar zorgt ervoor dat jij een keuze kunt maken waar jij je fijn bij voelt en of het met het oog op de toekomst is of niet.

Hr++ glas is dus nog beter in het isoleren van de ramen dan dubbel glas. Dit maakt dat hr++ glas net wat duurder is, maar bespaart op andere kosten.