Bij de realisatie van uw droomwoning gaat er vandaag veel aandacht naar duurzaamheid. In een duurzame woning is het fijn toeven. Van plan om te bouwen of grondig te verbouwen? Met deze 7 tips bent u goed op weg naar een duurzame woning die u de nodige dosis comfort en vooral ook mooie besparingen oplevert.
1. Ga voor compacte ruimtes
Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie dat u verbruikt. Spring creatief om met de bewoonbare oppervlakte en creëer de ideale woonomgeving. Vermijd uitsprongen en onnodige kamers en zorg dat koude kamers, zoals de slaapkamers, en de warme, zoals de leefruimte, bij elkaar gegroepeerd zijn.
2. Isoleer grondig
Gezond wonen begint bij een goed geïsoleerde en geventileerde woning. Naast dakisolatie is beglazing de belangrijkste investering. Op nummer drie staat muurisolatie. Heeft u niet-geïsoleerde spouwmuren in uw woning? Dan is het mogelijk deze goedkoop te isoleren. Als dat niet mogelijk is, kan isolatie langs de buitengevel, esoleren dus.
3. Opteer voor hoogrendementsbeglazing
Hoogrendementsbeglazing vandaag isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. U ervaart een groot verschil in warmtecomfort en ziet het verschil meteen op uw energiefactuur.
4. Verwarm gezond
Gezond verwarmen start met een goede ketel. Het verbrandingsrendement van de ketel moet voldoende hoog zijn om er zeker van te zijn dat u een efficiënte en milieuvriendelijke installatie in huis hebt.
Voor stookolieketels geldt al een rendement van minstens 90%, voor gasketels geldt eenzelfde verplichting vanaf 2018. Ook van belang voor verwarmingstoestellen is het Ecodesignlabel – het energielabel geldend voor heel Europa – dat nieuwe toestellen eenvoudiger op basis van hun rendement indeelt.
5. Installeer een groendak of –gevel
Een groendak of –gevel maken uw woning niet alleen bijzonder levendig, vooral in een stadsomgeving. Het biedt ook nog meer voordelen zoals geluids- en thermische isolatie, luchtzuivering en biodiversiteit.
6. Kies voor duurzame bouwmaterialen
Bouwmaterialen zijn verantwoordelijk voor zo’n 15 tot 18% van de totale milieu-impact van een gebouw. Naast een drastische verbetering van de energieprestaties van het gebouw dringt zich dan ook een verantwoorde keuze voor duurzame bouwmaterialen op.
Denk dus aan de technische prestaties, de invloed op het milieu en de gevolgen voor de gezondheid. Volgende labels houden rekening met de volledige levenscyclus van het product: Natureplus, het Europese Ecolabel en het FSC-keurmerk.
7. Recupereer regenwater
Wie een nieuwe woning bouwt of grondig verbouwt, installeert best een regenwaterput of infiltratiesysteem. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Door het regenwater op te vangen in een regenwaterput en te hergebruiken voor het poetsen bijvoorbeeld, halveert u al snel het drinkwaterverbruik.
- Ook mogelijk is bij een ondoorlatende verharding groter dan 40 m² het (overtollige) regenwater in de grond te laten sijpelen of infiltreren. Zo voorkomt u dat regenwater in de riolering stroomt.
- Een buffer is een oplossing wanneer insijpeling niet mogelijk is: een bekken dat het regenwater tijdelijk ophoudt en daarna vertraagd afvoert.