Letselschade: hoe claim je de vergoeding waar je recht op hebt?

Heb je een verkeersongeluk of ander (bedrijfs)ongeval meegemaakt? En wil je de schade verhalen op degene die aansprakelijk is? Dit is een taak die niet altijd even makkelijk is, omdat verzekeraars zo min mogelijk willen betalen. De hoogte van de vergoeding zorgt dan ook vaak voor discussie. Hoe pak je het aan als je je schade correct vergoed wil hebben?

Letselschade: welke hulp schakel je in?

Als je geen ervaring hebt met het claimen van letselschade, is het verstandig om bij een gecompliceerde zaak, maar ook bij eenvoudig letsel, een advocaat in de arm te nemen met het LSA-keurmerk. Dit is het keurmerk van de beroepsvereniging van gespecialiseerde Letsel Schade Advocaten. Deze advocaten zijn echte specialisten. Gaat het bijvoorbeeld om letselschade in Utrecht? Dan heb je met een letselschade advocaat Utrecht een professional die de meeste vakkennis heeft en die veel ervaring heeft met soortgelijke zaken. Bovendien kan een letselschadeadvocaat voor je naar de rechter gaan, terwijl een letselschadejurist of iemand die zich letselschadespecialist noemt dat niet kan.

Wat is letselschade en wie is aansprakelijk?

Letselschade is lichamelijke of psychische schade die door toedoen van een persoon of een organisatie is ontstaan. De oorzaak is bijvoorbeeld een verkeersongeval, een ongeluk op je werk, de beet van een hond of een medische fout in het ziekenhuis. De persoon, de instelling of het bedrijf dat je verantwoordelijk houdt voor je schade verzoek je na het ongeval om de schade te vergoeden. De stappen die je onderneemt zijn als volgt:

– Je stuurt een aangetekende brief aan de persoon of het bedrijf dat je verantwoordelijk houdt voor je materiële of immateriële schade.
– Bereik je geen overeenkomst met de tegenpartij over de schade die is veroorzaakt of over de hoogte van de betaling? Dan start je als slachtoffer of nabestaande een zaak bij de rechter.

Materiële en immateriële schade

Bij materiële schade gaat het om schade die je uitdrukt in geld, zoals de kosten voor medische behandelingen die je verzekeraar niet vergoedt, inkomensverlies of huishoudelijke hulp. Immateriële schade is moeilijker te waarderen in een geldbedrag. Het gaat hier bijvoorbeeld om schadeposten als psychische problemen en pijn, niet alleen van het slachtoffer, maar ook van naasten of nabestaanden. Zo kan een nabestaande shockschade hebben na een ongeluk of misdrijf met een grote impact. Bij verlies van levensvreugde of andere materiële of immateriële gevolgen van een ongeluk of misdrijf in Den Haag zorgt een letselschade advocaat Den Haag ervoor dat je zaak in deskundige handen is.

De meeste kans op een succesvolle claim

Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat heeft niet alleen ervaring met letselschade, maar ook met arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht. Zo weet je zeker dat je de maximale vergoeding ontvangt. De advocaat neemt de volgende zaken uit handen. Hij of zij:

– stuurt een brief naar degene die je aansprakelijk houdt;
– stelt een schadestaat op;
– voert de discussie met de verzekeraar;
– zorgt voor de schadevergoeding waar je recht op hebt en regelt zo snel mogelijk een voorschot.

Het is duidelijk dat je met de hulp van een letselschadeadvocaat meer kans hebt om de beste zorg te krijgen, een maximale vergoeding te claimen en je toekomst veilig te stellen.