Je hebt een prachtige bedrijfsbus voor de deur staan. Het kan zijn dat die nieuw is of misschien tweedehands. Maar je wil je bestelbus zo goed mogelijk inrichten. Dit kan tegenwoordig door je bus te betimmeren. Maar het betimmeren van je bus is best wel een specialistische klus. Het zijn vaak werklieden met ervaring die bussen betimmeren. Door het echter zelf te doen ben je een stuk goedkoper uit. Alleen wat mag je zelf doen en hoeveel kost het om je eigen bus te betimmeren. Wij geven je in dit artikel ook tips zodat jij je bedrijfsbus zo goed en professioneel mogelijk kan betimmeren.
Wat mag wel en niet bij leasen bedrijfsbus?
Veel ondernemers kiezen ervoor om een bus te leasen. Dit is vaak een stuk voordeliger, terwijl je wel een nieuw voertuig voor de deur hebt staan. Maar dan reist de vraag natuurlijk mag je hem zelf betimmeren?
Er zit een verschil tussen de manieren waarop jij de auto least. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor financial lease of operational lease. Bij financial lease ben jij economisch eigenaar van het voertuig. Juridisch ben je dit pas wanneer jij hem helemaal hebt afbetaald, maar het doel is om uiteindelijk de volledige eigenaar te worden. Bij operational lease ben je geen economische eigenaar. Dit zal je ook nooit worden omdat je de bus na de looptijd van je contract weer moet inleveren. Je zal dan ook bij operational lease niet je bedrijfsbus mogen betimmeren. Dit omdat hij in dezelfde staat weer ingeleverd moet worden.
Heb jij een bedrijfsbus op basis van financial lease dan mag je hem gewoon betimmeren. De bus is jouw eigendom en daarom mag je er mee doen wat je wil. Maar nu is het natuurlijk belangrijk dat het goed gebeurt, en eventueel ook makkelijk weer verwijderd kan worden. Wat als je nu toch de bedrijfsbus wil verkopen na verloop van tijd. Dan zal hij het meeste geld opleveren wanneer hij in een nette staat verkocht kan worden.
8 tips voor betimmeren van je bus:
Nu je weet of jij jouw bedrijfsbus mag betimmeren is het goed om te weten hoe je dit doet. Wij zetten een aantal gouden tips voor je op een rij, maar je moet het uiteindelijk wel zelf doen. Of je kan het natuurlijk uitbesteden.
Tip 1: Wat is je wens?
Ga goed bij jezelf na voordat je begint met knutselen wat je allemaal in je bedrijfsbus wil. Het kan zomaar zijn dat jij helemaal geen kast nodig hebt. Of misschien heb jij wel hele brede vakken nodig voor bepaalde gereedschappen. Het maken van een checklist is belangrijk voor het creëren van een perfecte bedrijfsbus.
De checklist bestaat uit allerlei materialen die je mee wil nemen in je bus. Dit kunnen gereedschappen zijn waar je rekening mee moet houden maar ook grotere bouwmaterialen die nog steeds in je bus moeten passen.
Tip 2: Meten is weten
Het meten van de binnenmaten is iets dat je zeker weten moet doen. Vervolgens ga je alle maten die je nodig hebt opschrijven. Hier tel je altijd 10% aan snijafval bij op. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk niet te weinig hebt.
Meet ook goed alle oneven heden van de bus. Bij voertuigen zijn het vaak de wielkassen die in de weg zitten en waar een bepaalde betimmering overheen moet komen.
Tip 3: Het ontwerp
Nu is het tijd voor de inspiratiepagina. Voordat jij echt aan het tekenen gaat wil je inspiratie opdoen. Hiervoor zijn verschillende websites te vinden. Zo heb je Pinterest waar altijd wel goed inspiratie op staat.
Vervolgens is het tijd om je ideeën op papier te zetten. Wat wil je precies in je bus hebben en hoe kan je dit zo mooi en praktisch mogelijk ontwerpen. Het kan ook zijn dat jij niet echt een tekenaar bent. Vraag dan iemand die dit wel is om het voor je te tekenen. Als laatste is het slim om twee à drie verschillende schetsen te maken. Zo kan je ook ideeën met elkaar vergelijken en uiteindelijk de beste versie creëren.
Tip 4: Bouwmaterialen
Nu is het tijd voor de materialen die je gaat gebruiken voor de opbouw. In de meeste bedrijfsbussen wordt er gekozen voor hout bij het betimmeren van de bus. Dit is dan ook vaak lekker robuust en je kan het makkelijk plaatsen.
Maar je hebt ook gemaakte aluminium vakken en bakken die je gemakkelijk kan installeren. Veel werklieden vinden dan ook dat aluminium er professioneler uitziet. Ook is het lichter dan hout, dit is zeker iets om rekening mee te houden in een bedrijfswagen.
Tip 5: Bescherming in je bus
Voordat je begint met het betimmeren van je bedrijfsbus is het goed om te kijken naar de bescherming die is aangebracht. Want zoals wij al vertelden is de bedrijfsbus pas van jou als je hem hebt afbetaald. Je moet nu denken aan een ondervloer en misschien schotten aan de zijkanten. Deze kan je in veel gevallen laten installeren door de leasemaatschappij. Zonder al te veel zorgen kan je nu de bedrijfsbus meenemen naar een klus.
Tip 6: Lichte materialen
Lichte materialen zijn belangrijk in een bus. Maar je kan wel zware materialen gebruiken, maar dan moet je er gewoon niet te veel gebruiken. Wil jij dus een grote kast opbouw, dan raden wij aan te gaan voor aluminium. Dit is een stuk lichter dan hout.
Hoe zwaarder jij bent beladen hoe gevaarlijker het is om de weg op te gaan. Je voertuig is namelijk minder in balans en hij heeft een veel langere remweg als normaal.
Tip 7: Rek op het dak
Vooral wanneer jij een lease bus hebt die je van binnen mooi wil houden kan je een dakrek plaatsen. Zo kan je toch bepaalde materialen meenemen terwijl jij je bus niet beschadigd. Deze dakrekken zijn vaak precies op maat te krijgen voor jouw bedrijfsbus.
Tip 8: Laat het doen
Heb jij geen gouden handjes, dan is dit de beste tip die wij je vandaag kunnen geven. Want als je aan je auto gaat knutselen heb je te maken met metaal en aluminium. Wanneer hier een kras op komt of een deuk dan gaat deze er maar moeilijk uit. Dat is de reden dat wij aanraden om een expert in te huren. Deze zijn vaak binnen een dag al klaar met de volledige betimmering. Zo meten ze de bus van tevoren in en hoef jij helemaal niks te doen behalve te wachten tot je bus af is.